Kraniosakral vidareutbildning

Nu har jag varit på Kraniosakral utbildning hos Bröderna Tranberg. Känns underbart att utveckla mig vidare i en terapiform som står mig varmt om hjärtat. 2004 kom jag första gången i kontakt med denna metod på en kinesiologi utbildning. 2004-2005 gick jag flera utbildningssteg hos Upledger Institute.

Första gången jag fick kraniosakral behandling kände jag hur ”hela jag” längtat efter denna beröring och hur den läkte mig på så många plan. En frihetskänsla. Mjuk beröring men ändå så kraftfullt. Kroppens intelligens blev så tydlig och att allt är en helhet. En obalans i en del av kroppen kan påverka hela systemet negativt. Att få en kraniosakral behandling känns väldigt fint. En djup avslappning och närvaro i kroppen. Kan upplevas som en inre resa. Att vara terapeut innebär en stark medveten närvaro för att ge klienten trygghet och kroppen stöd.

Kraniosakral terapi är en manuell behandlingsmetod. Behandlingen utförs liggande på rygg fullt påklädd. Med mina händer känner jag den kraniosakrala rörelsen och var i kroppen det finns blockeringar och obalanser. Med subtila rörelser assisterar jag kroppen till självkorrigering/läkning. Det blockerade området kan återfå sin ursprungliga rytm och läkningsprocessen påbörjas. När det sker skickas signaler till hjärnan som ser till att blodförsörjningen ökar kraftigt i området och ger en lugnande effekt på nervsystemet. Ett harmoniskt samarbete i kropp & själ ända in i cellnivå. En mjuk men djupgående behandling.

Kraniosakral terapi har god effekt på flera symptom ex migrän, huvudvärk, ländryggs och nackbesvär, höft och bäcken obalans.

Osteopaten William Garner Sutherland lade grunden till kraniosakral terapi i början av 1900-talet. Hans forskning handlade om det kraniosakrala systemet, som omfattar hjärnhinnorna i huvudet, kraniebenen, ryggmärgen tillsammans med ryggmärgsvätskan och dess cirkulation, samt dess förhållande till ryggkotorna, korsbenet och höftben. Sutherland upptäckte att det går att påverka det kraniosakrala systemet.

I kroppen finns mikrorörelser i alla vätskor och vävnader. Det är mikrorörelser i ryggmärgsvätskan mellan kraniet och korsryggen som pulserar. Dessa rörelser begränsas av ohälsa. Vid ohälsa uppstår det hinder i det fria flödet som påverkar oss fysiskt, emotionellt och energimässigt. En obalans övergår i olika kroppsligt symptom, ex stelhet, smärta och värk. Kroppen har en intelligens och söker alltid balans och optimal hälsa. När vätskerytmen återställs kan slagg rensas ut och balansen återskapas.