Kroppens reningsverk

Det lymfatiska systemet är ett av två cirkulationssystem i kroppen och dess huvudsakliga uppgift är att flytta immunceller och döda cellrester genom kroppen dit de kan tas bort eller återanvändas. Ett dåligt fungerande lymfatiskt system är en riskfaktor för en rad olika sjukdomstillstånd.

Vad är lymfsystemet? Det lymfatiska systemet kan jämföras med ett avlopp. När det är stopp i rören pga. ansamling av partiklar av hår, rengöringsmedel eller mat mm blir där en grogrund för bakterier. Till slut börjar det lukta illa. För att undvika detta behöver du regelbundet underhålla och städa. Det är samma sak med det lymfatiska systemet, du behöver även ”städa” detta ”rörsystem” för att må riktigt bra.

Ett överbelastat lymfatiskt system innebär ett konstant stresstillstånd för kroppen vilket bla a leder till ett försvagat immunförsvar och därmed till ohälsa och sjukdom. Ett stopp i ditt lymfatiska ”avlopp” kan leda till ansamlingar av toxiner.

Kanske är dina symtom kroppstelhet, huvudvärk, uppblåsthet, svullnad, hudproblem, kalla extremiteter faktiskt ett resultat av ett trögt lymfsystem som behöver renas.

Viktiga punkter som förbättrar ditt lymfatiska system:

Aktivt minska stressen
Följande aktiviteter förbättrar flödet av lymfvätska genom kroppen eftersom de begränsar både psykisk och fysisk stress på lymfsystemet:

 • God hållning
 • Regelbunden stretching
 • Andningsövningar
 • Meditation
 • Qigong, Tai Chi, Yoga

Rörelse och motion
Balanserad rörelse och motion kan vara ett av de mest effektiva och enklaste sätten att förbättra ditt lymfatiska system. Ökar syretillförseln till vävnader och celler och stimulerar blodcirkulationen. När vi inte regelbundet rör på våra kroppar, stannar gifter kvar i muskeln. Börja t ex med dagliga promenader.

Fysiska blockeringar
En blockering i övre bröstregionen kan förhindra dumpning av gifter från det lymfatiska systemet. Bröstkorgen fungerar som en stor lymfatisk pump och är avgörande för lymfcirkulationen.

Svettning
Huden är vårt största organ och ett av de fyra sätt vi har att föra bort det vi inte behöver i kroppen. (De övriga är genom tarmtömning, urinering och utandning). Svettning är alltså en av de mekanismer som kroppen har för att eliminera gifter. Motion främjar så klart svettning.

Torrborstning
Underlättar avlägsnandet av toxiner som byggts upp på vår hud. Använd en hudborste eller svamp och gnugga försiktigt över huden mot armhålor, bröstbenet, ljumskar där stora ansamlingar av lymfkörtlar finns. Ökar lymfflödet genom att stödja cirkulationen under huden.

Antiinflammatorisk kost

Bestående av hälsosamma fetter och rik på antioxidanter är avgörande för att stödja ett friskt immunsystem. Några ex på antiinflammatoriska livsmedel:

 • bär; blåbär, tranbär, hallon, körsbär
 • grönsaker
 • manjistha te, golden milk
 • gurkmeja, ingefära, kanel, vitlök
 • kokosolja, oliv- och rapsolja
 • nötter och frön

Undvik åtsittande kläder
Trots att modet föreskriver annat, så är det faktiskt så att våra kroppar fungerar på samma uråldriga vis som i begynnelsen.

Om du upplever begränsningar liknande de jag beskrivit ovan, rekommenderar jag varmt Djupgående cirkulationsmassage (en kombination av manuell lymfdränage och klassisk bindvävsmassage)

Är du ny kund så bokar du Ny kundbehandling